Nyitókép: Pixabay

Akinek kertje van, annak ezt még érdemes októberben elintéznie

Infostart
2024. október 21. 05:27
Az ősszel elültetett fák tavasszal már megerősödve kezdhetnek neki a növekedésnek.

Az október az egyik legjobb időszak a fák ültetésére, különösen a lombhullatók esetében, mivel ilyenkor a talaj még meleg, de a hőmérséklet már hűvösebb. A nyugalmi időszakba lépő növények számára ideális feltételeket biztosít az őszi ültetés: a gyökereknek elegendő idejük van megerősödni, mielőtt a téli fagyok beállnak - írja a sokszinuvidek.24.hu.

A lap azt tanácsolja, hogy ezeket a fákat érdemes október folyamán elültetni annak érdekében, hogy tavasszal megerősödve indulhassanak fejlődésnek:

Gyümölcsfák

Almafa: az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs idehaza, és ősszel elültetve jól meggyökerezik. A megfelelő beporzás érdekében érdemes különböző fajták kombinációiban gondolkodni.

Körtefa: a körték számára is ideális az őszi ültetés, mivel a gyökereik hűvös, de nem fagyott talajban képesek megerősödni.

Szilvafa: a szilvafák októberi ültetése biztosítja, hogy a gyökerek stabil alapot kapjanak, így tavasszal már erőteljes növekedéssel indulnak.

Diófa

A diófák szintén jól tűrik az őszi ültetést, ugyanis a lassan növekvő gyökérzetnek elegendő időt biztosít a tél előtti megerősödésre. A nagyobb diófáknak több időre van szüksége a teljes megerősödéshez, így igen fontos az időzítés.

Díszfák

Tölgy: mivel a tölgyek erőteljes gyökérzettel rendelkeznek, az ősz kifejezetten ideális ültetési időszak számukra, mivel ilyenkor a vízfelvétel már korlátozott, de a talaj még elegendő tápanyagot biztosít.

Hárs: a hársfa gyorsan nő és sokáig él. Nem csak árnyékot as, de virágai a méheket is vonzzák. Az októberi ültetés biztosítja számára a zavartalan gyökérfejlődést.

Japán juhar: a gyönyörű, dekoratív lombozatú japán juhar különleges színt hoz az őszi kertbe. Ha az ősz folyamán ültetjük el, tavaszra már stabil gyökérzettel rendelkezik.

Örökzöldek

Habár az örökzöldeket rendszerint tavasszal szokás ültetni, az enyhe őszi idő is megfelelő lehet a számukra, különösen akkor, ha nem túl hideg a tél - írja a lap. Viszont különösen fontos odafigyelni az októberi ültetésnél a megfelelő öntözésre és a télen védelmet nyújtó mulcsozásra.

Tuja: Az örökzöld tuják kedveltek a kertészek körében, mivel gyorsan növekednek és sűrű sövényt alkotnak.

Lucfenyő: az októberi ültetés biztosítja a karácsonyfaként is népszerű lucfenyő számára, hogy a gyökérzete erősebbé váljon a hidegebb hónapokra.

A szakértő a következők teendőket javasolja az őszi ültetéshez:

  • Az ültetőgödröt mindig megfelelően készítsük elő, komposztot vagy érett trágyát keverjünk a talajba.
  • Bár az ősz hűvösebb és nedvesebb időjárást hoz, az újonnan ültetett fák számára az első hetekben rendszeres öntözés szükséges.
  • A gyökerek védelme érdekében szórjunk mulcsot a fa töve köré, hogy megakadályozzuk a talaj kiszáradását és a fagy okozta károkat.
  • Az új ültetések fiatal gyökerei érzékenyek lehetnek az erősebb téli fagyokra, így a hidegebb időjárás előtt érdemes fagyvédelmi intézkedéseket tenni.