Nyitókép: Pixabay

Megnyitják kapuikat a látogatók előtt a hazai erőművek

InfoRádió / MTI
2024. október 9. 19:12
Már lehet regisztrálni az Erőművek Éjszakája október 25-i programjaira. Az ötödik alkalommal megrendezett eseményen több mint félszáz energia- és távhőtermelő, valamint közműszolgáltató mutatja be tevékenységét a látogatóknak az ország több tucat településén.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek éjszakáját, október 25-én különleges helyszínek és egyedülálló programok várják a látogatókat az ország több mint 60 pontján. A részvétel ingyenes, de regisztrálni kell az esemény honlapján.

A rendezvény célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy a környezet védelme érdekében érdemes tudatosan bánni az erőforrásokkal.

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője az InfoRádióban elmondta: az idei Erőművek éjszakáján országszerte 62 helyszínen, mintegy 5000 látogatói helyre lehet regisztrálni. Ezt mielőbb érdemes elintézni, mert a korábbi tapasztalatok szerint hamar betelnek a helyek.

Bejárhatók lesznek a legnagyobb vízerőművek, a gázerőművek, a legkorszerűbb biomassza fűtőművek, víztározók és víztornyok, és meg lehet ismerkedni az atomenergia működésével is. A villamosenergia- és a távhőtermelés, a víziközműszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás műszaki hátterének megismerése elősegíti a szemléletváltást, ami hosszú távon hozzájárul a hatékony és környezettudatos energiafelhasználáshoz. Nyitva lesz a bükkábrányi bánya is, ahol a felszíni bányaművelés rejtelmei ismerhetőek meg.

A látogatók szakértő idegenvezetők segítségével ismerhetik meg az erőművekben, a fűtőművekben, a víziközmű-szolgáltatóknál és a hulladékfeldolgozó üzemekben zajló munka érdekességeit és a berendezések működését. Bár a rendezvény neve éjszakai programokat sejtet, inkább délutáni időpontokról van szó.

"Ezek az intézmények veszélyes üzemek, ezért a résztvevőket arra kérjük, vegyék komolyan azokat a szabályokat, amiket a kísérőik mondanak majd nekik" - kérte Scherer Zsolt, felhívva a figyelmet arra is, hogy

az erőművek korhatárt szabhatnak a látogatáshoz, előfordulhat, hogy kisgyerekeket nem fogadnak.

Erről a regisztrációnál lehet tájékozódni. (A teljes interjút a cikk végén meghallgathatják.)

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) ebben az évben is csatlakozik az Erőművek éjszakája programjaihoz, és a rendezvénnyel egy napon, október 25-én rendezi meg a Távhőszolgáltatás napját. Orbán Péter, a MaTáSzSz főtitkára a közleményben kiemelte, a megújuló energia került az idei évben a középpontba. A szövetség kiemelt célja a hazai távhőellátás zöldítése, amelyben jelentős szerepe van a biomasszának, a geotermikus energiának, a hulladéknak és az ipari és technológiai folyamatokból keletkező hő hasznosításának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Erőművek éjszakája - Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást