Nyitókép: MTI/Balázs Attila

70 új gyereknevet fogadtak el, az uniszex kéréseket elutasították

Infostart
2024. október 7. 05:17
2023-ban 469 kérelem érkezett szülőktől egyedi keresztnevek engedélyezésére, melyből 70-et fogadott el a Nyelvtudományi Központ. A választható fiú- és lánynevek köre ezzel 4570-ra nőtt.

Raátz Judit, a Nyelvtudományi Központ tudományos főmunkatársa elmondta, rendkívül kedveltek a török eredetű nevek (Ájlá, Nazir), mely a török tévésorozatok népszerűségének köszönhető. Az olyan, mesealakoktól kölcsönzött neveket is gyakran kérik a szülők, mint például Lolka vagy Nia.

2023-ban a Központ a 469 kérelem közül nem fogadta el például az uniszex neveket (pl. Baran, Dzsánszu), valamint számos kettős keresztnév-javaslatot, és a kirívóan egyedi neveket (Csillagfény, Pumba, Jézus, Szentistván) és becenévi alakokat is elutasított.

Egyes nevek rövidült alakjai (Dárisz, Korbin, Tiágó), új kettős keresztnevek (Emilin, Annarózsa) és irodalmi névalakok (Galahad, Legolasz, Szmilla, Zaira) is felkerültek az engedélyezett nevek listájára.

Néhány új név

Lánynevek: Ájlá, Ancsa, Annarózsa, Bojka, Dorita, Dragana, Eleonor, Elora, Emilin, Girdiána, Ili, Kaori, Kikerics, Knevnevjókó, Lile, Linell, Lisza, Mádhuri, Mei, Nabi, Paldzom, Serina, Sosána, Söván, Szmilla, Teca, Zaira, Zenda, Zília.

Fiúnevek: Berk, Dárisz, Gábris, Galahad, Klinton, Korbin, Legolász, Náel, Nazir, Pipó, Saif, Szigurd, Sztoján, Szvjatoszláv, Tiágó.