Nyitókép: Pixabay

Új szereplő veszi át az irányítást az időjárásunkban

Infostart
2024. október 6. 06:00
Lassacskán szakadozik a felhőzet vasárnap nyugat, délnyugat felől, és egyre több napsütésre számíthatunk a következő napokban, de a légörvény hatására gomolyfelhők is képződnek. Az elmúlt napokéhoz hasonló csapadékra viszont már nem kell számítani.

A hidegörvény vasárnaptól teljesen Magyarország felett helyezkedik el, majd egyre inkább északkelet felé veszi az irányt; kedden már a gerincesedő nyomási mező lesz a jellemző, anticiklon peremére kerülünk, illetve egy közeledő hullámzó frontrendszer előterébe, amely szerdán éri el hazánkat. Ez nyugatról kelet felé haladva vonul át az ország fölött, ismét többfelé esőt, záport, helyenként zivatart okozva. Egy átmeneti pihenőt követően pénteken ismét egy front érkezésére van esély – hangzik el a HungaroMet videós előrejelzésében.

Vasárnap reggel szinte országszerte borult idő várható, majd nyugat, délnyugat felől lassanként szakadozik, csökken a felhőzet. Ugyanakkor az északkeleti országrészben jó eséllyel egész nap borult idő valószínű. Elsősorban a Dunától keletre fordulhat elő szitálás, eső, esetleg zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között várható.

A jövő hét elején a ködfoltok feloszlását követően változóan felhős időre számíthatunk, általában több órás napsütéssel. Csapék főleg az északkeleti harmadban fordulhat elő, kedd éjjel viszont nyugat felől már megvastagszik a felhőzet, és akkortól – főként a Dunántúlon – előfordulhat eső, zápor. Szerdán a front vastagabb felhősávja, illetve csapadékzónája vonul át a Kárpát-medence felett, emellett is várható azonban több-kevesebb napsütés, eleinte a Tiszántúlon, majd a nap második felében nyugat felől egyre nagyobb területen. A hőmérsékletet tekintve enyhe éjszakákra és erősödő nappali felmelegedésekre kell készülni.