Nyitókép: Unsplash

Kiadták a figyelmeztetést: hidegebb télre számíthat Európa

Infostart
2024. október 1. 14:29
Az időjárás-előrejelzők szerint az idei tél hidegebb lesz a tavalyinál, de várhatóan még mindig melegebb marad, mint a 30 éves átlag. A szakértők a La Niña jelenség hatásaira számítanak, ami jellemzően hűvösebb időjárást hoz.

Matthew Dross, a Maxar előrejelző cég meteorológusa azt mondta: "Az előrejelzések szerint az évszak melegebb lesz a 10 és a 30 éves átlagnál, de hidegebb, mint tavaly" - írja a Bloomberg híradása nyomán a Portfolio. Hozzáteszik, ez nem meglepő ahhoz képest, hogy a tavalyi volt például Németországban minden idők harmadik legenyhébb tele.

A szakértők szerint most 82 százalékos az esély arra, hogy a téli időszakban megjelenik Európában a La Niña jelenség, amely hűtő hatással jár a hőmérsékletre, igaz nem nem mindenhol.

Októberben a kontinens észak-nyugati részén, Skandináviában, az Egyesült Királyságban, valamint Franciaországban várható a leghűvösebb idő, ezzel szemben dél-keleten és Európa déli részén valószínűleg enyhe, meleg marad a klíma. Athénban például a hónap elején a 32 °C-t is elérheti a hőmérséklet.

Az Atmospheric G2 meteorológusa, Andrew Pedrini szerint "a télre gyenge/közepes La Niña eseményt jósolnak, ami általában a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet jelent Nyugat-Európában, így november és december felé néhány hidegebb időszakot várunk."

A szakértők azt mondják, a La Niña felerősítheti a szelet is több helyen, ez pedig befolyásolhatja a megújuló energiatermelést. Plusz a következő hetekben az Atlani-óceán felől viharok érkezésének sorozata várható, amik néhány naponta érhetik el Észak- és Nyugat-Európát.