Nyitókép: Pixabay

A YouTube korlátozást vezet be a kamaszoknál

Infostart
2024. szeptember 6. 05:45
A tizenévesek keresés révén továbbra is találhatnak ilyen tartalmakat, de az algoritmus nem fogja őket hozzásegíteni.

A YouTube bejelentette: korlátozza a 13-17 évesek hozzáférését a testsúllyal és fitnesszel kapcsolatos videókhoz - írja a The Guardian cikke nyomán a Telex.

Az említett korosztály direkt kereséssel továbbra is eléri majd ezeket a videókat, de a videómegosztó platform rendszere nem fogja rájuk zúdítani a hasonló témájú tartalmakat, és így nem kerülnek egy végtelen spirálba.

A döntést azzal indokolták, hogy a szakértők szerint nem egészséges, ha a fiatalok folyamatosan olyan videókat néznek, amik fittségi szinteket, testsúlyokat, fizikai adottságokat idealizálnak.

A platform vezetősége kiemelte, hogy ezek a videók önmagukban nem sértik az irányelveket, de tisztában vannak vele, hogy a megtekintésük befolyásolhatja a felhasználók közérzetét. Így arra jutottak, hogy egy-egy ilyen felvétel megtekintése még ártalmatlan, azonban nagyobb mennyiségben fogyasztva, többször megnézve már ártalmasak lehetnek.

A világszerte bevezetett új irányelvek olyan tartalmakra vonatkoznak, amik egyes fizikai tulajdonságokat másokkal szemben idealizálnak, például az orr vékonyabbá tételét célzó szépségápolási programok, a fittségre, testsúlyt idealizáló videók, vagy éppen az agresszióra, fizikai megfélemlítésre ösztönző tartalmak.

Garth Graham, a YouTube globális egészségügyi vezetője úgy fogalmazott: "Miközben a tinédzserek azon gondolkodnak, hogy kik is ők valójában, és milyen elvárásokat támasztanak magukkal szemben, az idealizált sztenderdeket bemutató tartalmak ismételt fogyasztása irreális belső normákat kezd kialakítani, ez pedig egyeseknél negatív képzetek kialakulásához vezethet önmagukról".