Nyitókép: Pixabay

Hiába eshet, hiába szellőztetünk - hosszú hétvégi időjárás

Infostart / MTI
2024. augusztus 18. 06:30
Egy hullámzó frontrendszer előterében nedvesebb levegő érkezik, emiatt a hosszú hétvégén záporok, zivatarok kialakulása várható, fülledt lesz a levegő.

Éjszaka is készülni kellett záporok, zivatarok kialakulására, amelyeket viharos széllökések és intenzívebb csapadékhullás kísért olykor. Az éjszaka kifejezetten meleg volt, többnyire 20 Celsius-fok felett alakult a minimum-hőmérséklet.

Vasárnap napközben több órára kisüt a nap és 30-39 fok közé emelkedik a hőmérséklet délutánra, a legmelegebb a Dél-Alföldön valószínű. Országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához.

Vasárnap este várhatóan dél felől egyre több helyen valószínű zápor, zivatar. A frontrendszer hétfőre virradóra érheti el az északnyugati tájakat, de jelentős lehűlést nem hoz.

A HungaroMet Zrt. vasárnapra hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyék területre, ezeken a területeken a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Az ország többi részén elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt.

Vasárnapra Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékre harmadfokú (piros) figyelmeztetést adtak ki, a három vármegyében a napi középhőmérséklet várhatóan 29 Celsius-fok felett alakul.