Nyitókép: Pixabay

Jelentős változás vár hamarosan a Google Chrome felhasználóira

Infostart
2024. augusztus 6. 06:40
Az újdonság leginkább a reklámblokkolók használóit érintheti majd érzékenyen, ugyanis "gyengébb" változatra kell váltaniuk.

A május végi ígéretnek megfelelően megkezdte a számítógépes Google Chrome a felhasználók figyelmeztetését, hogy egyes bővítményeik helyett kénytelenek lesznek másikakat keresni, mert azok hamarosan működésképtelenné válnak - írja a Bleeping Computer cikke nyomán az Origo.

Ennek oka, hogy a böngészőkiegészítők működését szabályozó rendszere hamarosan áttér a harmadik generációs szabálykészletének kizárólagos használatára. A figyelmeztetések azoknál a kiegészítőknél jelennek meg, amik még a második generációs (Manifest V2) szabályrendszer szerint működnek.

Az érintett kiegészítőket a Google Chrome automatikusan leállítja, illetve a jövő év elejétől kezdve a felhasználók már manuálisan sem tudják majd visszakapcsolni a letiltott alkalmazásokat.

Az új, Manifest V3 szabályrendszer kialakításakor két fő célja volt a vállalatnak: egyfelől igyekeznek növelni a felhasználók biztonságát a rosszindulatú kiegészítőkkel szemben, másfelől próbálnak leszámolni a böngészőt lassító "ballasztoktól".

Mint írják, a problémássá váló kiegészítések mellett egy járulékos áldozata is van az új szabályoknak, mégpedig, hogy a reklámblokkoló bővítmények jelentősen kisebb hatékonysággal tudnak majd működni, mint korábban. Emiatt például az egyik legnépszerűbb kiegészítésnél, az uBlock Originnél is megjelenik majd a figyelmeztető szöveg. A fejlesztő ugyan már kiadta az új rendszerrel kompatibilis uBlock Origin Lite bővítményt, ám a régi verzió nem cserélődik le automatikusan az újabb, gyengített változatra.