Nyitókép: Alexander Spatari/Getty Images

Most kezdődik a legbrutálisabb hőség - mutatjuk, hol és meddig kell kibírni

Infostart
2024. július 11. 05:00
Jönnek a 40 fok fölötti maximumok, rekorddöntések várhatók a HungaroMet előrejelzése szerint. Nagyon oda kell figyelnie mindenkinek magára és környezetére, kifejezetten a kisgyermekekre és az idősekre. Ez az időjárás mindenki szervezetét megterheli.

Átmeneti jelleggel legfeljebb az északi tájakon élők érezhetnek valamicske felfrissülést egy-egy, az országot súroló front eredményeképp, de itt is nagyon meleg lesz.

Csütörtökön napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel.

A déli óráktól ismét erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és akkortól elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, nagyobb számban a középső országrészben.

Estére összeesnek a gomolyfelhők és lecseng a csapadéktevékenység. A keleties szél estére északira, északkeletire fordul, és többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.

Íme, a piros, harmadfokú riasztások a magas, 29 fokot meghaladó napi középhőmérséklet miatt (a narancs színnel jelölt vármegyékben sem lesz könnyű, ott 27 foknál magasabb napi középhőmérséklet várható):

Pénteken ugyancsak napos időre számíthatunk, gomolyfelhőkkel tűzdelve. Az északi tájakon válhat erőteljessé a gomolyképződés, és ott fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északkeleti szél délire, délkeletire fordul, és megélénkül, de zivatarokban erős, viharos széllökések is lehetnek. A hajnali 18, 25 fokról 34 és 40 fok közé melegszik fel a levegő.

A hét utolsó munkanapjára szinte az egész ország pirosba borul a 29 foknál magasabb napi középhőmérséklet miatt a meteorológia figyelmeztető térképén:

Szombaton a sok napsütés mellett helyenként magasabbra törhetnek a gomolyfelhők, amelyekből délután, este zápor, zivatar kialakulhat. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül, de a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. Hajnalban 19, 26 fok várható. Délután az Észak-Dunántúlon 31, 35, másutt jellemzően 35, 41 fok valószínű.

Vasárnapra egy fronttal egy picike enyhülés érkezik. A sok napsütés mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre van kilátás, a magasabbra törő gomolyfelhőkből elszórtan záporok, zivatarok pattanhatnak ki. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A minimum-hőmérséklet 18, 26 fok között várható. A csúcsérték az ország északnyugati, nyugati részén 29 és 33, másutt 34 és 39 fok között valószínű.

Ezt követően azonban ismét melegedés várható, tartósnak ígérkezik a mostani hőhullám, nem látni a végét 10 napon belül - derül ki a HungaroMet videójából.