Nyitókép: SEAN GLADWELL / Getty Images

Véget ér az egynapos nyugalom az időjárásban

Infostart / InfoRádió
2024. június 25. 05:00
Jelenleg magasnyomás a meghatározó, de a hét további részében egy tőlünk délnyugatra lévő hidegörvény veszi át az irányítást.

Véget ért az egynapos nyugalom, ugyanis egyre labilisabbá válik a légkör, záporok, zivatarok, illetve a gomolyfelhőkből is egyre több lesz a hét közepére. Egyelőre szárazabb levegő tölti ki a térségünket, tőlünk délnyugatra azonban egy hidegörvény található, ennek a nedvességi mezeje fog megközelíteni minket, majd a hét közepén átvonul felettünk – hangzik el a HungaroMet videós előrejelzésében.

A keddi napon általában sok napsütésre van kilátás. Ugyanakkor délnyugaton több lehet a felhő, majd délután, estefelé északabbra is képződhetnek gomolyfelhők. Reggel, délelőtt délnyugaton, majd átmeneti szünetet követően a déli országrészben, estefelé pedig akár északabbra is kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás kíséretében. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között valószínű.

Kontinensünk időjárását túlnyomórészt magasnyomás, magassági gerinc alakítja. A legtöbb helyen eseménytelen az idő. Olaszország felett egy hidegörvény található, amelyből záporok, zivatarok alakulnak ki. Emellett a skandináv államok felett egy feloszló front okozott többfelé csapadékot. Kánikula, illetve forróság csupán a Balkán-, valamint az Ibériai-félszigeten van.