A CNN közölte azt a tanulmányt, amely arról szól, hogy a nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása növelheti az emésztőrendszer rákos megbetegedés (például száj-, torok- és nyelőcsőrák) kialakulását.
A penzcentrum.hu által közreadott írás szerint akik 10 százalékkal több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, összesen
23 százalékkal növelték a fej- és nyaktájéki rák kialakulásának kockázatát,
míg 24 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak nyelőcső-adenokarcinómát. (Utóbbi egy olyan rákfajta, ami a szervek belsejét borító mirigyekben alakul ki.)
Idézik dr. Helen Croker, a tanulmányt finanszírozó World Cancer Research Fund International igazgatóhelyettesét aki úgy fogalmaz: "a tanulmány a bizonyítékul szolgál arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákkockázat között összefüggés van.
A következő élelmiszerek tartoznak ebbe a körbe.
- üdítők,
- chipsek,
- csomagolt levesek,
- fagylaltok
"Ezekkel az a gond, hogy olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket „konyhákban soha vagy csak nagyon ritkán használnak. Esetleg az olyan adalékanyagok csoportjait értjük alatta, amelyeknek az a funkciója, hogy a végterméket ízletesebbé és vonzóbbá tegyék" – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.
A magyar lap emlékezetet arra is, hogy egy 2022. augusztusi felmérés szerint például az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen növeli a férfiaknál a vastagbélrák kockázatát, míg fogyasztásuk mindkét nem esetében növeli a szívbetegségek kialakulásának, valamint a korai elhalálozás lehetőségét.