Nyitókép: Rosmarie Wirz/Getty Images

"Nézelődési díjat" vezet be Velence

Infostart
2023. szeptember 6. 20:25
Minden tizennégy év feletti látogatónak fizetnie kell majd a kísérleti projektben.

Olaszország egyik legismertebb, turistamágnes városa, Velence jövőre már tényleg be akarja vezetni az 5 eurós, azaz kétezer forint értékű belépődíjat a tömegturizmus mérséklése érdekében – közölte a városi tanács.

Mint arról az Infostart is többször beszámolt, a "turistaadó" ötletével 2019-ben álltak elő és a koronavírus-járvány lecsengésével, 2022-ben merült fel ismét komoly szándékként, de aztán az idei évre halasztották a tervet. Most pedig még egy évvel kitolták, azzal, hogy

a díjat kísérleti jelleggel 30 napra vezetnék be 2024-ben, elsősorban a turizmus csúcspontját jelentő tavaszi ünnepnapokon és a nyári hétvégéken.

Minden 14 év feletti látogatónak fizetnie kell majd. A terv pontos időpontjairól és a működtetés módjáról a tanács végleges jóváhagyása után állapodnak meg, ami a jövő héten várható - tudósított a vg.hu a Reuters híre alapján.

Júliusban az UNESCO szakértői azt javasolták, hogy Velencét és a Velencei-öblöt vegyék fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, arra hivatkozva, hogy Olaszország nem tesz meg minden tőle telhetőt, hogy megóvja a várost az éghajlatváltozás és a tömegturizmus hatásaival szemben.

Velencéből már korábban kitiltották az óceánjárókat.

Számos más, a turisták körében népszerű európai város hozott intézkedéseket a túlturizmus ellen, ezekről itt olvashat.