Nyitókép: MTI/Keystone/EPA

Négy-öt naposra rövidült a magyarok síhete

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2023. február 17. 20:55
Még egy hónapig tart a síszezon. A magyarok körében továbbra is Ausztria a legnépszerűbb úti cél, de egyre többen látogatnak el Bosznia-Hercegovinába is. A síelni vágyók átlagosan 15-25 százalékos áremelkedésre számíthatnak.

A legkeresettebbek az osztrák, szlovén, francia és szlovákiai sípályák nagyjából ebben a sorrendben Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője elmondása szerint. Hozzátette, Franciaországba a legtöbben szervezett buszos utazások alkalmával látogatnak el.

„Számos esetben utazási iroda szervezésében, gyakran zenés fesztiválok látogatásához kötik vagy ezzel kombinálják az ilyen típusú utazásokat. Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában pedig sokan foglalnak elsősorban szállásokat, vagy egyéb helyi szolgáltatásokat utazási irodákon keresztül, sok esetben ilyenkor a kijutás egyénileg történik” – mondta a szóvivő.

Egyre népszerűbb a bosznia-hercegovinai Jahorina sírégiója is, ami az 1984-es szarajevói téli olimpia egyik helyszíne is volt.

Emellett a szerbiai Kopaonik síterep jelentős még a balkáni régióban, mindkettő 8-9 órás autóútra van Budapesttől.

A síutak akár 25 százalékkal is drágábbak lehetnek tavalyhoz képest. „Az utazásoknál a tavalyi év második felére az év folyamán 15-20-25 százalékos drágulás volt” – mondta Bakó Balázs. A drágulás hátterében egyrészt természetesen az infláció, másrészt a globális energiaár-emelkedés áll.

Bakó Balázs szerint az üzemanyagár-változás miatt a közelebbi síelőhelyeket keresik a legtöbben, és a korábbi akár egyhetes utak jellemzően négy-öt naposra rövidültek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Négy-öt naposra rövidült a magyarok síhete
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást