Nyitókép: Pixabay

Szertefoszlott az egyik legártatlanabb karácsonyi remény

InfoRádió
2022. december 16. 12:08
Fehér helyett szürke időnk lesz az ország nagy részén.

Idén sem várható fehér karácsony – mondta az InfoRádiónak Fehér Balázs meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A karácsony előtti hétvégén csapadékosabb időjárás érkezik, azonban ennek nagy része eső formájában fog leesni, és mire átváltana havazásba, addigra az érkező szárazabb levegővel az ország nagy részén meg is szűnik a csapadék.

A 19-i hét elején ugyan hidegebb légtömeg lesz felettünk, de ez is lassan távozni fog. A hét közepétől melegedés érkezik a magasban, és számottevő csapadék továbbra sem lesz várható.

"Ez azt vetíti előre, hogy bár összességében a karácsonyi héten az átlagnál hűvösebb lesz, de száraz idő várható, és

csak nagyon kis körzetekben, elsősorban a hegyekben lehet fehér a karácsony az idei évben"

– mondta Fehér Balázs.

Az elmúlt évek többségében sem volt fehér a karácsony, bár a kilencvenes években és a kétezres évek elején az átlagosnál hidegebb időben azért előfordult havazás ebben az időszakban. Így volt ez 1991-ben, 1996-ban, 1998-ban, illetve 2001-ben és 2002-ben. Az összes többi évben vagy egyáltalán nem volt hó, vagy legfeljebb a három ünnepi nap egyikén látszott valamicske hótakaró - idézte fel az Országos Meteorológiai Intézet munkatársa.

Az elmúlt 5-6 évben semennyi hó sem volt karácsonykor, és csupán 2021-ben fordult elő egyetlen nap, amikor leesett legalább pár centiméternyi hó ott, ahol a meteorológiai állomáson a hóvastagságot mérik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szertefoszlott az egyik legártatlanabb karácsonyi remény
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást