Nyitókép: Pixabay

Havazással búcsúzik a november, aztán melegfront borítja fel az időjárást

Infostart
2021. november 30. 05:00
Mozgalmas napok állnak előttünk.

Kedden délelőtt napos időre van kilátás általában kevés felhővel, majd a déli óráktól északnyugat felől melegfront érkezik, hatására gyorsan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délután, este elsősorban az ország északi felében várható csapadék: kezdetben nagyobb területen megvan az esély havazásra, havas esőre, majd egyre inkább az esőnek növekszik az esélye. A nyugati, délnyugati szelet nagy területen kísérik erős lökések, főleg a hegyekben lehetnek akár viharos széllökések is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható.

Szerdán szakadozott felhősáv lesz felettünk, így többnyire erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző. Napközben délnyugat felől átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, ugyanakkor északkeleten több maradhat a felhő. Estétől nyugat felől ismét felhősödés kezdődik. Kezdetben északkeleten még előfordulhat kisebb havazás, melyet reggelig fokozatosan mindenütt havas eső, majd eső vált fel. Napközben a déli órákig még az északi országrészben helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam. A nyugati, délnyugati szelet nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések.

A hőmérséklet hajnalban általában 0, +6, fok között alakul, de a kevésbé szeles északkeleti határvidéken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Délután 5, 12 fokot mérhetünk, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.

A melegedés csak csütörtökön tart ki, mivel egy hidegfront érkezik, és újra cspadékra számíthatunk.