Nyitókép: Pixabay

Hétvégi időjárás: zivatarokkal kezdődik a visszamelegedés, már látni, mikorra tér vissza a strandidő

Infostart / MTI
2021. július 2. 05:00
Magassági hidegörvény hoz fölénk felhőket, figyelmeztetést adtak ki zivatarokra, de egyre nyáriasabbra fordul az időjárás.

Közép-Európa térsége fölött magassági hideg légörvény található, amely kedvező feltételeket teremt zivatarok kitöréséhez. Ennek eredményeként Németországtól Romániáig többfelé fordult elő konvektív csapadék, amelyet helyenként felhőszakadás kísért. A lengyel–német határ mentén egy egy helyben álló zivatarrendszer is kialakult, ebből Berlin tágabb környezetében 50-100 mm esett, sőt az Odera partján fekvő Angermündében 168 mm-t mértek! Az Ural előterében, a Balkán-, és az Ibériai-félszigeten folytatódik a forróság, ugyanakkor a Kárpát-medencében mérséklődött és mára megszűnt a hőség.

A Kárpát-medence időjárását péntek estig a korábban említett magassági hidegörvény alakítja, de keleten labilis marad a levegő.

Hazánkban pénteken többnyire sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel. Több hullámban fordulhat elő csapadék, a Dunától keletre szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön és a főváros térségében olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 29 fok között alakul.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést péntekre.

Szombatra virradó éjszaka az északkeleti megyékben, napközben keleten és északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. Másutt napsütéses idő várható. Sok helyen megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. A minimumhőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. A nappali maximumok 25 és 30 fok között alakulnak.

Vasárnap is jellemzően napos, gomolyfelhős idő várható, de délutántól a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 11–19, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

A folytatásról Fehér Balázs meteorológus elmondta, hogy egyre melegszik az idő, a hétvégén még nem érik el a napi maximumok a 30 fokot, de a jövő hét közepén már kánikulára van kilátás. A jövő hétvégén újra csak megközelíti a 30 fokot a hőmérséklet.