Őrült fagy ront Magyarországra - ekkorák lesznek a mínuszok

Infostart
2021. január 16. 06:00
Az időjárást beharangozó hírek versenyében röpködtek a "szibériai" jelzők, kiderült, hogy mínusz 17 fok is lehet. Leginkább Moszkvában. Magyarországon be kell érnünk gyenge 8-11 fokos éjszakai mínuszokkal, de csak a keleti határnál, amúgy a mi "Szibériánk" mínusz 3 és 6 fok között csikorog majd.

Szombaton kevéssé üvöltenek még a farkasok: a magyar pusztákon többnyire nulla fok környékén lesz a hőmérséklet napközben, január közepén ezt nem mondhatjuk tébolyult hidegnek.

Vasárnap éjszaka jöhet némi vicsorgás: a fővárosban mínusz 9 lehet a mélypont, Magyarország keleti részének egyes pontjain viszont befuthatunk Moszkvába, hiszen akár mínusz 17 is lehet!

A jövő hét újabb szenzációkkal kecsegtet, akár langy tavaszi napokat idéző 12 fok is jöhet, vagyis kizökken a világ...

A fentieket az OMSZ mellékelt videójában láthatjuk.

A hivatalos jelentés így szól:

A következő napokban északkelet felől elér bennünket a szibériai eredetű fagyos levegő, hatására az éjszakai órákban országszerte fagy várható, sőt a derült, szélvédett, hóval borított, keleti területeken akár -17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

Nem tart azonban sokáig a fagyos idő, hisz a jövő héten jön az enyhülés, a tavasz.

Bővebben:

A Dunántúlon továbbra is előfordulhat havazás, (akár intenzív) hózápor, másutt elvétve lehet csak hószállingózás.

Szombat napközben többnyire gyengén vagy közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel, és továbbra is főként a Dunántúlon lehet helyenként hózápor. Késő délutántól azonban észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, és az éjszaka folyamán egyre több helyen valószínű gyenge havazás.

Az északnyugati, északi szél éjszakára mérséklődik, míg szombaton a Duna vonaláig nagy területen megerősödik, keletebbre mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -3 és -7, a Dunától keletre többnyire -6 és -12 fok között alakul, de a kevésbé felhős, hóval borított északkeleti megyékben néhol -15 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton döntően 0 fok közelében, az északkeleti megyékben -2 és -5 fok között valószínű.