Nyitókép: Pexels

Egyetlen ábrán összefoglalva a hétfő-keddi időjárás csodája

Infostart
2019. október 21. 05:02
Vasárnap több melegrekord is megdőlt, és a következő egy-két napban is van esély hasonlóra - derült ki az Időkép szöveges és térképes előrejelzéséből.

Azt írták, hogy egy Nyugat-Európa fölött hosszan elnyúló hidegfront előterében érkezett dél-délnyugat felől az igen meleg levegő. Ennek köszönhetően körülbelül 1500 méteres magasságban az átlagosnál 10-12 fokkal melegebb levegő áramlik fölénk. Hétfőn és kedden ezen a szinten a hőmérséklet többfelé a 15 fokot is meghaladhatja, mely leginkább a nyári hónapokra jellemző időjárási helyzetkép - olvasható az Időkép előrejelzésében.

Előrejelzés október 22-re

A legmelegebb hétfőn lesz, több helyen 26-28 fokos nyári melegre lehet számítani. Inkább csak fátyolfelhők jelenhetnek meg időnként az égen, de azért a reggeli órákra elsősorban északon pára- és ködfoltok kialakulhatnak.

A keleti-északkeleti tájak kivételével többfelé megélénkülhet a déli-délnyugati szél. Délután 23-28 fok között alakul a hőmérséklet. Nem lesz front térségünkben.

Kedden napos, csapadékmentes, nyugodt őszi időre van kilátás. A légmozgás gyenge marad, így a hajnalra képződő pára, köd elsősorban északnyugaton néhol tartós lehet. Itt kevéssel 20 fok alatt, máshol 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, felhők alig lesznek az égen. Reggelre viszont ismét sokfelé képződhet pára, köd, mely helyenként tartósabban is megmaradhat. Északnyugaton élénk lehet a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul, de a tartósabban ködös tájakon 20 fok alatti maximumokra van kilátás.