Nyitókép: Pexels

Albérletkeresés: az ár és az elhelyezkedés még nagyon nem minden

Infostart
2019. július 27. 08:00
Egy sor figyelemreméltó kötelezettsége van annak, aki mostanában albérletet keres vagy szerződést köt ezzel kapcsolatban. Nagyon sok mindent le kell írni.

Sok albérletkereső felületes szempontok segítségével talál otthonra a közelgő tanév előtt. A legtöbb esetben az ár és a lokáció "mindent visz", miközben kevés figyelmet fordítanak arra a felek, hogy írásos szerződést kössenek, elsősorban azért, mert a lakással kapcsolatban felmerülő későbbi költségek ügyében tisztán kell látni - figyelmeztet a Pénzcentrum.hu.

A kaució miatt szintén muszáj írásban tisztázni a dolgokat, illetve ki kell kérni korábbi rezsiszámlákat, hogy biztos lehessen a bérlő abban, milyen kiadások várják. Arról is érdemes tájékozódni, nincs-e a lakásnak köztartozása.

A szerződésbe bele kell kerülnie, hogy a bérlő csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel, és arra sem kötelezhető, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze, bár a gyakorlatban van, amikor ez a gyorsabb megoldás, de fontos, hogy a kiadások ilyenkor is a lakás tulajdonosát terhelik.

Érdemes jegyzéket készíteni az ingatlan tárgyairól is.

Határozott idejű bérleti szerződés esetén a felmondás módját fontos rögzíteni, határidejét 60 napnál érdemes megjelölni, ha van rá mód.

A bérleti díj emelésének mértékéről is érdemes a feleknek írásban megállapodni előre, ahogy az óraállások ügyében is érdemes közösen cselekedni.