Nyitókép: Pixabay.com

A haskörfogat fontosabb jelzés, mint a testtömegindex

Infostart
2019. április 20. 19:33
A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték, 2971 embernél végeztek labor, teljes kardiológiai és a legmodernebb képalkotó vizsgálatokat.

A Dallas városából véletlenszerűen válogatott önkéntesek körében végzett vizsgálat célja az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb rizikófaktorainak pontos meghatározása és a megelőzés lehetőségeinek a feltárása volt - írta a webbeteg.hu.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az elhízott nők esetén kétszer annyi zsír halmozódott fel az alsó végtagokban, mint a férfiakban, míg az utóbbiaknál a zsír a hasüregben rakódott le. A BMI (testtömegindex) és a haskörfogat egyaránt jól összefüggésbe hozható volt a test teljes zsírtömegével, azonban a hasüregi zsírtömeget a haskörfogat jobban mutatta. A derék/csípő hányadosnál is pontosabb rizikóbecslést jelent a haskörfogat, így a kutatás szerint fontos bevezetni a hétköznapi gondolkodásba is.

A szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó legfontosabb rizikótényezők között tehát szerepel a haskörfogat, ha nagyobb 102 centiméternél. A kutatók szerint rizikóbecslésre célszerűbb a haskörfogatot számolni, mint a BMI-t.