Nyitókép: Twitter / Bocuse d'Or Official

Mindent elsöprő skandináv fölény a Bocuse d'Or szakácsversenyen

Infostart
2019. január 30. 19:54
Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet szerda este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett.

A magyar csapat a 12. helyen, az erős középmezőnyben végzett. Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait. A magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett.

A legjobb hústál díját Finnország, a legjobb tányértémáért járó különdíjat Franciaország, a legjobb commis díját a dán csapat segítője kapta. Marokkó poszterét választották a legjobbnak.

A díjátadót Jerome Bocuse nyitotta meg, köszöntve a vendégeket, és hangsúlyozva, hogy az elmúlt napok méltó emléket állítottak édesapjának, Paul Bocuse-nak. A mesterszakácsról elnevezett szakácsviadal döntőjét minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban.

Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official

A magyarok ételei

A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük, a témák két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.

A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau "Balaton" fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges "derelye".

Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse "Hommage Robuchon" nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás. A séf a versenynap után azt mondta, mindent meg tudtak csinálni úgy, ahogy akarták.

Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official
Fotó: Twitter / Bocuse d'Or Official

A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.