Nyitókép: Vajda János

Durva változás jön, a fél országra riasztást adtak ki

Infostart
2019. január 25. 06:19
Tizenegy megyére és a fővárosra is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hófúvás miatt. Két megyében, Veszprémben és Baranyában magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

A déli órákig fokozatosan alább hagy a csapadéktevékenység, a legtovább északkeleten, északon eshet a hó. Késő délutántól a déli, délkeleti területeken ismét várható hószállingózás, gyenge havazás. Este, késő este a keleti határvidéken kisebb ónos eső esetleg előfordulhat - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Dunántúl nyugati, északnyugati felén, kiemelten a Dunántúli-középhegység, majd estétől a Mecsek térségében is 65-75 km/h-s lökések kísérhetik az északi, északnyugati viharos szelet.

A Dunántúlon napközben egyre nagyobb területen számíthatunk alacsony szintű hófúvásra, estétől pedig a középső tájakon is hordatja a szél a havat. A Dunántúlon a vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken, kiemelten a Dunántúli-középhegységben, illetve a Dunántúl déli részén a nap második felétől erős hófúvás is kialakulhat.

A Köpönyeg előrejelzése szerint szombaton a viharos légmozgás hatására csökken a felhőzet, kisüthet a nap. Hózápor, havas eső főleg estétől lehet. Hófúvás továbbra is nehezítheti a közlekedést. -2 és +2 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnap változóan felhős időre van kilátás, délután gyakoribb felhősödéssel. Délutántól néhol szállingózhat a hó. Marad a fagypont körüli maximum.

Hétfőn és kedden borús idő valószínű többszöri havazással, havas esővel esővel. +1, +4 fok köré enyhülhet a levegő.