Nyitókép: Keszthelyi Kristóf Dávid

Nemcsak neve, neme is van az ország tortájának

Infostart / MTI
2018. július 31. 20:37
Háromnapos államalapítási ünnepségsorozatra készülhet az ország, koncertekkel, ízek utcájával és persze tűzijátékkal.

Idén három napon keresztül tartanak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep központi rendezvényei. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat.

Mindhárom nap lesznek koncertek, mások mellett a Tankcsapda is fellép majd a Gellért-szobornál.

Kovács Zoltán kormányszóvivő, az ünnepség biztonságáért is felelős operatív törzs vezetője a programok ismertetésekor azt mondta: olyan időket élünk, amikor az államiságunk, nemzeti identitásunk, a nemzethez tartozás megélése, és annak hangsúlyozása fontosabb, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

A központi rendezvényekre minden évben több százezren látogatnak ki, az ünnepi tűzijátékot mintegy félmillióan szokták követni a helyszínről.

Tűzijáték 21 ezer effekttel

Leskovics Éva vezető pirotechnikus elmondta: idén több mint 21 ezer effektet lőnek majd fel augusztus 20-án este. A tűzijátékot - mind a látvány, mind a biztonság szempontjából - a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon, valamint a Margit hídon ajánlják megtekinteni.

Ünnepi tűzijáték a Duna felett, az Országház előtt 2017. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A szervezők és a biztonságért felelős szervek folyamatosan zártláncú összeköttetéssel kommunikálhatnak egymással, szükség esetén a tűzijáték egy gombnyomással leállítható.

A zenei aláfestést Szarka Tamás műve adja majd. A tűzijátékban megjelennek a nemzeti színek és az arany.

35 szervezet az operatív törzsben

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már hétfőn összeült Budapesten, és megállapította, hogy az ünnepi előkészületek a megfelelő ütemben zajlanak. Minden adott ahhoz, hogy zavartalanul valósítsák meg az augusztus 20-ai ünnepi programokat.

Az operatív törzsben 35 különböző szervezet képviselteti magát, amelyek valamilyen formában érintettek az ünnepben. Mások mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt a törzs munkájában.

Mesések az idei országtorták

Legalábbis ami a nevüket illeti, mindenképpen. Idén Magyarország tortája a Komáromi kisleány lett, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Három kívánság elnevezésű tortát választották.

Komáromi kisleány - van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.

A Komáromi kisleány elnevezésű tortát a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette.

A torta mézes-diós tészta alapú, van benne körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér.

"Összetett, de ízben harmonizál az egész torta. A körte köré próbáltam az egész tortát megalkotni, szépen lassan fejben raktam össze" - mondta az édesség megálmodója az InfoRádiónak.

Az idei győztes cukormentes torta, a Három kívánság a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A süteményben nincs hozzáadott cukrot és fehér liszt.

Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró.

Nándori László, a torta készítője elmondta: idén harmadszor nyerték meg ezt a versenyt, tehát van már tapasztalatuk. Elmesélte azt is, hogy a torta ötlete úgy jött, hogy az ember az elmúlt évek tapasztalatát összesűríti egy valamivé.

Az idei Szent István-napi kenyér a Várhegyi Deres lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése friss kovásszal készül, 12 órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel.

Augusztus 18-tól lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában és természetesen illetve augusztus 18. és 20. között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évtől mindkét recept csak az év végétől lesz nyilvános, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

Fűszerek és kávéházi hangulat

A Magyar Ízek Utcájában idén kiemelt szerepet kapnak a kávéházak, a házigazda Janza Kata lesz.
Az idei vásár középpontjában a fűszerek állnak majd. Augusztus 20-án a programok egyébként idén is a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. Idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Augusztus 20-án a programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd. Az augusztus 20-ai programok részletesen megtekinthetők a kormány honlapján.

Sztaracsek Ádámmal, a Jánoska Cukrászda cukrászával, és Nándori Lászlóval, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmesterével készített interjút a cikk alatt hallgathatják meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarország cukormentes tortája a Három kívánság
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A Komáromi kisleány lett az ország tortája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást