Autósok, figyelem: a saját autónk mérgez minket

InfoRádió
2017. augusztus 2. 16:40
Jóval nagyobb koncentrációban van jelen a kisméretű szálló por az autók légterében közlekedés közben, mint azt korábban becsülték. Az Atlanta Commuter Exposures (ACE) tanulmánya szerint az egészségre rendkívül veszélyes részecskék száma akár kétszerese is lehet az eddig érvényesnek tekintett szintnek számnak.

A nagy eltérést részben az okozhatja, hogy a korábbi becslések alapját képező méréseket az út mentén elhelyezett szenzorokkal végezték, míg az új tanulmány a speciálisan az autók ülésébe telepített érzékelők által, az atlantai belváros reggeli csúcsforgalmában gyűjtött adatokkal dolgozott - írta a Portfolio.

A kísérlet részeként az emberi lélegzetvételt imitáló mintavételi eszközzel több mint 30 autóban, több mint 60 órán át gyűjtötték az adatokat.

A mérések arra is rávilágítottak, hogy az úgynevezett oxidatív-stressz-keltő vegyi anyagok szintén körülbelül kétszer akkora koncentrációban vannak jelen az autó légterében, mint ahogyan azt korábban becsülték.

Ezeket számos szív- és érrendszeri, légzőszervi, neurodegeneratív, illetve daganatos betegség kialakulásával hozzák összefüggésbe.

A szerzők figyelmeztetnek, hogy a mérések eredményeit számos tényező befolyásolhatja. A tanulmány készítői szerint az azonban bizonyos, hogy a csúcsforgalmi órákban való vezetés még a korábban véltnél is károsabb.