Ezt tegye kánikulában, ha visszeres a lába

Infostart
2016. július 2. 08:38
A kánikula súlyosbítja a visszeres betegek panaszait, ám egy hűs, balatoni fürdőzés enyhítheti a tüneteket – tanácsolta Szeberini Zoltán, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának docense.

Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 40 százalékánál fordul elő kisebb-nagyobb mértékű visszeresség. Ebbe beletartozik a legenyhébb, pici, kékes-lilás bőr alatt látható erektől kezdve a lényegesen nagyobb, akár egy centiméter vastagságú, kanyargós erekig minden – közölte Szeberini Zoltán.

„A visszerek miatt fájhatnak maguk az erek, és feszíthetik a környezetüket. Ennél súlyosabb fokozat, amikor a kitágult erekben lelassul a vér áramlása, vérrögösödés vagy trombózis alakul ki, ami lényegesen kellemetlenebb, fájdalmas állapot. Akár veszélyes is lehet, ha ezt nem sikerül gyógyszeres vagy műtéti kezeléssel megoldani, mert a trombózis továbbterjedve elfertőződhet, és a mélyebb erekbe jutva a rög el is sodródhat a szervezet más részeibe, és például tüdőembóliát okozhat, ami életveszélyes állapot” - figyelmeztetett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense.

„Ahhoz, hogy eldöntsük, mi az, ami már kezelést igényel, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. Ő az, aki megmondja, hogy ez egyelőre csak egy kozmetikai problémát okozó enyhe stádium, vagy pedig olyan, ahol gyógyszeres vagy műtéti kezelés szükséges” - részletezte.

"Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esély arra, hogy visszérbetegsége lesz. Nőknél kissé gyakoribb, de a mozgásszegény életmód, az álló munka is ront ezen. A meleg idő is rontani szokott a panaszokon."

„A szervezet próbál fokozott hőleadással védekezni, amit az erek kitágulásával ér el. Ez ront a meglévő visszérbetegség állapotán, ami azonban átmeneti szokott lenni” - magyarázta a szakorvos.

„A kitágult erekből a vér plazma része kiszivároghat a szövetek közé, és ez feszítő, nehézláb-érzést okozhat” - folytatta.

„A teendő ilyenkor, hogy árnyékba megyünk, a hűvös szobába, és felpolcoljuk a lábakat. A hosszú ideig tartó ülés viszont ront a helyzeten” - tanácsolta Szeberini Zoltán.

„A strandolástól nem szoktam eltiltani a betegeimet, de azt tanácsolom, hogy a napozást szakítsák meg időnként, vegyenek egy zuhanyt, vagy menjenek bele a természetes vizek vagy az uszoda vizébe. Amit nem ajánlok, azok a termálvizek és a szauna, a tartós extrém meleg ugyanis nem tesz jót a visszereknek” - mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának docense.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezt tegye kánikulában, ha visszeres a lába
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A visszerességről bővebben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást