Vigyázzunk a feltűnősen olcsó hústermékekkel!

InfoRádió / MTI
2008. március 4. 17:12
Mintegy nyolc tonna élelmiszert foglaltak le a hatóságok az élelmiszerbiztonsági ellenőrző akció, a Kikelet hadművelet első 10 napjában - közölte az országos főállatorvos.

Az országos főállatorvos szerint a húsvéti ünnepek előtt eddig 783 üzletet ellenőriztek, és több mint 5 tonna hús megsemmisítését rendelték el.

Süth Miklós hozzátette: a szakértők 148 zöldségelárusító helyen 432 tételt vizsgáltak, és 2,2 tonna árut vontak ki a forgalomból.

A főállatorvos felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy csak legális árusoktól vásároljanak húsvéti termékeket. Példaként említette, hogy a húságazatban a feketegazdaság aránya a korábbiakban 30-40 százalék körül mozgott.

Az Országos Húsipari Kutatóintézet Kht. igazgatója rámutatott: egy-egy hústermék árában az alapanyagár 50-70 százalék. Feltűnően olcsó termék esetében gyanítható, hogy az alapanyagot "kispórolják" a termékből, így valóban rossz minőségű lehet - figyelmeztetett Szerdahelyi Károly.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a táplálkozási egyensúly fontosságáról szólt. Az emberek döntő hányada szenved úgynevezett civilizációs betegségekben szenved, a halálozások 50-70 százaléka ezek miatt következik be - mondta Antal Emese.