Meglepő felfedezés: a gyorséttermi menü szaporítja a jó koleszterint

InfoRádió / MTI
2008. február 18. 05:05
Egy hónapi gyorséttermi menü valóban károsíthatja a májat - úgy, ahogyan azt Morgan Spurlock filmrendező a Super Size Me című dokumentumfilmben bemutatja - derült ki egy tanulmányból.

Bármilyen meglepő is azonban, a hamburger - sült krumpli - kóla étrend ugyanakkor növeli a jó koleszterin szintjét - állítja a svédországi Linköping egyetemének kutatója, Frederik Nystrom.

A kutatók tizenkét, harminc év körüli, egészséges és sovány férfit és hat nők kértek fel, hogy négy hétig naponta kétszer étkezzenek gyorsétteremben. Az önkéntes kísérleti alanyokat a kutatás idejére eltanácsolták a testmozgástól is.

A kísérlet célja az volt, hogy 10-15 százalékkal növeljék a testsúlyt, hogy megfigyelhessék a bevitt kalória hirtelen növekedésének hatásait.

A kísérlet előtt, alatt és után elvégzett vérvizsgálattal az egyes májbetegségek (hepatitisz és májnagyobbodás) diagnosztizálására használt alanin-aminotranszferáz (ALT) nevű enzim szintjét mérték. A korábbi kutatások során a magas ALT-szintet a 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe.

"Az eredmények megrémítettek - jelentette ki Nystrom. - Az ALT-szint az első hét után hirtelen emelkedni kezdett, és egy hónap alatt megnégyszereződött. Egy résztvevőt ki kellett vonni a kutatásból, mivel az ALT-szintje a normálisnak a tízszerese volt - tette hozzá.

Rémisztő eredmények

A tizennyolc résztvevőből tizenegynél, még azoknál is, akik sohasem fogyasztottak alkoholt, az ALT olyan szintet ért el, amely már a máj károsodásáról tanúskodik.

A Gut című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint megállapítható, hogy csupán táplálkozással megváltoztatható az ALT szintje. A kutatók szerint a szénhidráttartalmú italok ezért jobban felelősök, mint a hamburgerekben lévő zsiradékok.

Ami meglepte az orvosokat, az az, hogy a gyorséttermi táplálkozásnak kedvező hatásai is voltak.

"Azt találtuk, hogy a jó koleszterin szintje négy hét alatt növekedett" - mondta Nystrom, aki szerint a tanulmány kimutatta, hogy a telített zsírsavak mennyiségének növekedése és a jó koleszterin szintjének emelkedése között összefüggés van.

A kutatást egyenesen a Super Size Me, avagy a hogyan hízott el Amerika témájú dokumentumfilm ihlette.