Rákok pusztíthatják el az egyedülálló élővilágot

Infostart
2008. február 16. 16:55
A tudósok attól tartanak, hogy a tenger vizének melegedése miatt megtelepedhetnek a rákok az Antarktiszi-félsziget körüli sekély tengerekben, ami végzetes lehet az ottani egyedülálló élővilág számára.

"A rákok a küszöbön vannak" - jelentette ki a Southamptoni Egyetem oceanográfiai intézetének egyik kutatója.

Ez azért rossz hír a szakemberek számára, mert éppen a tengerek egyik csúcsragadozójának számító rákok több tízmillió éve tartó hiányának köszönhetően alakult ki az egészen egyedülálló ökoszisztéma az Antarktiszi-félsziget körüli tengerekben.

Élnek itt hatalmas tengeri pókok és olyan halak, amelyeknek vére fagyállót tartalmaz a zord körülmények túlélése érdekében. Mivel a cápák és a ráják is hiányoznak, a csúcsragadozókat a lassan mozgó tengeri csillagok és hatalmas tengeri férgek jelentik. Olyan kagylók és csigák is élnek ezen a területen, amelyek csak itt találhatók meg.

A rákokat eddig a hideg tengervíz tartotta távol, a vérükben lévő magnézium ugyanis a zord körülmények között kicsapódik, az állatok pusztulását okozva. Csakhogy az utóbbi 50 évben az Antarktiszi-félsziget nyugati partjainál a felszíni tengervíz 1 Celsius-fokkal lett melegebb, ami a globális átlag duplája.

Mivel a felmelegedés egyelőre megállíthatatlannak tűnik, a szakemberek szinte biztosak benne, hogy a rákok birtokba veszik ezeket a vizeket, megtizedelve az őshonos faunát.