Természetes alapanyagokból készül az "egészséges" kóla

Infostart
2008. február 11. 20:40
Azt hihette volna az ember, hogy a "kólaháború" véget ért, a két nagy gyártó már nem tud kitalálni semmi újat, hogy lenyomja az ellenfelét. Tévedés: a Pepsi ugyanis újra kezdte a csatát egy új, "egészséges" kóla piacra dobásával.

Az új ital a hírek szerint természetes alapanyagokból készül, nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket, színezőanyagokat, aromát és édesítőszert. Ezzel szemben a kólában van gabonaszirup, cukor mesterséges színezékek, foszforsav, koffein, citromsav és természetes aromák.

Az új ital almakivonatot, hagyományos karamell színezéket, kávélevelet, szőlőből kivont tantársavat, akáciából kivont gumiarábikumot, nádcukrot és vizet tartalmaz. A színe halványabb a többi kóláénál, és kevésbé szénsavas.

Azzal, hogy a gabonaszirupot nádcukorral helyettesítették, húsz százalékkal sikerült csökkenteni az ital kalóriatartalmát - így a fogakat is kevésbé rongálja.

Az új italt Nagy-Britanniában egyelőre csak hét város - London, Manchester, Glasgow, Brighton, Birmingham, Leeds és Liverpool - kiemelt bárjaiban és klubjaiban árulják majd, de még idén bővítik a piacot.

A Pepsinek és a Coca-Colának több egymással versengő terméke is van. 1903-ig a kóla 60 mg kokaint tartalmazott, de a kokacserje levelének kivonatát még ma is használják a gyártásnál - ez adja az ital sajátos ízét.