A Otagói Egyetem szakemberei csaknem ezer új-zélandi marihuánafogyasztót vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a kender gyakori élvezői körében az ínybetegség veszélye körülbelül háromszorosára nő, a cannabist ritkábban fogyasztóknál a kockázat arányosan csökken.
A tudósok azokat sorolták a gyakori fogyasztók közé, akik évente legkevesebb 41-szer szívtak kendert.
Az egyetem egyik munkatársa hangsúlyozta: a marihuána majdnem ugyanolyan káros az ínyre és a fogakra, mint a dohányzás.
Egy amerikai csoport, amely a kender legalizálásáért küzd, elhibázottnak minősítette a kutatást, szerintük egyrészt önkényes az erős marihuánafogyasztás meghatározása, másrészt az ínybetegség veszélyének fokozódását okozhatja alkoholfogyasztás vagy más drog használata.
Az új-zélandi kutatók elismerték, hogy számos marihuánafogyasztó dohányzik is, de azzal érvelnek, hogy a statisztikai elemzés megerősítette: a marihuána a dohányzástól függetlenül fokozza az ínybetegség kockázatát.