Csonttörést okozhat a sok csoki

Infostart
2008. január 25. 10:11
Egy friss kutatás szerint gyengíti a csontokat a sok csokoládé, így túlzott fogyasztásuk növeli a csonttörés esélyét.

Ausztráliai kutatóorvosok felmérése szerint kevésbé sűrű a csontja azoknak a nőknek, akik minden nap fogyasztanak csokoládét, , mint azoknak, akik még heti rendszerességgel sem fogyasztják az édességet.

A tanulmány megjelenését megelőzően a brit Lancet című hetilap arról közölt írást: hibás nézet, ha a csokoládét egészséges élelmiszerként tartjuk számon. Abban ugyanis az egyik antioxidánsnak, a flavanolnak van jótékony hatása, ezt azonban újabban, a keserű íze miatt kivonják a csokiból.

Az ausztráliai kutatók bejelentésének azonnal akadtak bírálói, hiszen aszerint mindössze 3,1 százalékkal ritkább a csontja a csokoládét rendszeresen fogyasztó nőknek, mint azoknak, akik nem élnek vele.

Vannak, akik úgy látják: a különbség olyan kicsiny, hogy nem érdemes riogatni vele az embereket.