Jó tanácsok újévi másnaposság ellen

Infostart
2007. december 31. 11:01
Oda kell figyelni arra, hogy milyen minőségű alkoholos italt fogyasztunk, ezen kívül számít az is, hogy szénsavas vagy mentes italról van szó - hívta fel rá a figyelmet Zacher Gábor toxikológus.

A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház főorvosa hangsúlyozta: másnaposságra semmikképpen sem használ a kovászos uborka, vagy a káposztaleves. Elmondta azt is: a másnapossággal szemben egyelőre tehetetlen az orvostudomány, azaz nincs hatásos gyógymód. Pihenni kell nagyjából 16 órát, és utána ismét jól leszünk.

Különösen figyeljenek a mértékletes alkoholfogyasztásra a fiatalkorúak, az ő szervezetük ugyanis nincs hozzászokva ezekhez az italokhoz, így számukra sokkal károsabb lehet egy-egy koktél vagy akár egy pohár pezsgő is, mint a felnőttek számára - figyelmeztet Zacher Gábor.

Elmondta azt is: a felnőtteknél sem mindegy, hogy mit iszik az ember. A drágább minőségi italokban jó minőségű alkohol van, míg az olcsóbb kommersz termékekben több lehet a szennyező anyag.

Az italozás közben érdemes arra is figyelni, hogy mennyi szénsavas italt iszik az ember, ez ugyanis felgyorsítja a folyadék felszívódását, így az alkohol gyorsabban kifejti hatását.

A saját súlyunk is fontos szempont az italozáskor. Egy 35 kilós embernek például 3 deci tömény alkohol hatalmas mennyiségnek számít. Azok jobban bírják az italozást, akiknek a szervezetében több zsír raktározódik, és azok is, akik ivás előtt ettek valamit, különösen, ha zsíros ételeket fogyasztottak.

Január 1-jén pedig már a regenerálódás a fő szempont. Zacher Gábor nem hisz a "kutyaharapást szőrével" terápiában, ezért senkinek sem ajánlja, hogy ezen a napon is az alkoholos üveghez nyúljon. A folyadékot pótolni kell, de csak kis mennyiségekben, fokozatosan.

Másnaposon is kerülni kell a szénsavas italokat, azok ugyanis irritálhatják a gyomrot, érdemes szénsavmentes ásványvizet fogyasztani, ha másnaposak vagyunk.

Szintén nem ajánlott a savanyú uborka vagy a káposzta sem, ezek képhatásuk miatt nem tesznek jót a gyomornak. Jót tehet viszont a hideg tej vagy az, ha jeget szopogatunk.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást