Híres felfedezők pingvinjeit találták meg

Infostart
2007. december 21. 20:45
A Cambridge-i Egyetem alagsorában megtalálták Scott kapitány és felfedezőtársa, Sir Ernest Shackleton egy-egy pingvint ábrázoló rajzát, amelyet azután készítettek, hogy hazatértek első antarktiszi felfedezőútjukról.

A felbecsülhetetlen értékű rajzokat valamikor 1904 és 1909 között készítette a két felfedező, amikor az útjukon szerzett tapasztalatokról számoltak be. Az alkotók aláírásával ellátott rajzokat egy szeméthalom közepén találták meg az egyetem Scott Sarkkutató Intézetében.

Huw Lewis-Jones művészettörténész azt mondta: sokszor hasonlítják össze Scott és Shackleton felfedezéseit és vezetői képességeit, most már - "némi mosollyal a szánk szélén" - művészeti képességeiket is össze tudjuk mérni.

A szakember szerint bár talán néhányan elnagyoltnak tarthatják a skicceket, ő bájosnak tartja azokat, az aláírások pedig tovább növelik az eszmei értéket.

Mindkét felfedező nemzeti hősnek számított Nagy-Britanniában az első útjuk után, amikor feltárták a Ross-tengert és az Antarktisz több részét. Hazatérésük után beutazták az országot, és meséltek élményeikről, minden bizonnyal a pingvinekről is.

Scott kapitány 1912-ben halt meg, amikor a norvég Amudsennel folytatott nevezetes versenyfutása során megpróbálta elérni a Déli-sarkot.

Ernest Shackleton 1909-ben indult második útjára, és bár a pólust nem érte el, az Antarktisz számos részét elsőként járta be, hazatérése után lovaggá ütötték.

A sarkkutató intézet hamarosan kiállítja a rajzokat.