Kitől tanultunk sztrájkolni?

Infostart
2007. november 25. 09:59
Nem az emberek az egyetlen élőlények, amelyek sztrájkba lépnek, ha komisz bánásmódban részesülnek. A barna kapucinus majmok is ezt teszik.

Atlantai kutatók számoltak be a majomsztrájkról az amerikai tudományos akadémia szaklapjában. A cikk szerint a barna kapucinus majmok, amelyeket korábban megtanítottak arra, hogy játékpénzzel fizessenek az uborkáért, gyakran nem fogadják el a cserét, ha azt tapasztalják, hogy egy másik majom jobban "keres", mert a pénzért cserébe szőlőt kap. Vagyis sztrájkolni kezdenek.

Előfordul, hogy hisztizni, vagy duzzogni is kezdenek, ha úgy érzik: méltánytalanság érte őket.

Azt már korábban is megfigyelték, hogy az állatokat frusztrálja, ha nem jutalmazzák meg őket olyan mértékben, amennyire elvárják. Az atlantai kutatók azonban azt is bebizonyították a vizsgált 13 kapucinus majommal, hogy az igazságtalanságot és a tisztességtelenséget nem csupán az emberek érzékelik, hanem az emberszabásúak is.

Ez pedig azt jelenti, hogy a dühnek, amit az emberek akkor éreznek, ha rászedik őket, hosszú evolúciós története van - hangsúlyozta a kutatók egyike, Sarah Brosnan.

Azt is megállapították, hogy a kapucinus majmok igazságérzetét nem csupán a mohóság és a frusztráció motiválja, hanem a befektetett munka hiábavalósága is. "Annál érzékenyebbek az igazságtalanságra, minél többet fáradoztak azon, hogy elérjenek valamit" - tette hozzá Brosnan.