A HealthyDay című egyesült államokbeli internetes lap arra volt kíváncsi, hogy vajon miért érzik magukat annyira fáradtnak az emberek hálaadáskor.
Az aratást, a betakarítást lezáró amerikai ünnep mindig csütörtökre esik, sokan azonban a pénteket is kiveszik szabadságként, hogy hazautazhassanak a családjukhoz, és együtt tölthessenek négy napot.
Ahogy az európaiak karácsonykor, az amerikaiak hálaadáskor eszik tele magukat mindenféle földi jóval (a tengerentúl az ünnep jellemző étele a pulyka). Ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy a családlátogatásokat a legtöbb ember arra használja fel, hogy jól kialudja magát.
Az ekkor fogyasztott ételek triptofánban gazdagok, ami enyhíti a feszültséget, és szabályozza a normális alvást. Az anyag megtalálható a pulykahúsban, a mogyoróban, a túróban és a barnarizsben is. Ezeket fogyasztva az ember sokkal álmosabbnak érzi magát.
Ugyancsak álmosságot és bágyadtságot idéz elő, hogy a családi körben töltött napok alatt az emberi agy általában "pihentető üzemmódba" kapcsol át.
Mindezek a hatások azonban a munkába visszatérve megszűnnek. A szakemberek épp ezért azt ajánlják, hogy aki az ünnepek után is jót akar aludni, az délután végezzen valamilyen testedzést, a lefekvéshez közeledve pedig ne fogyasszon nagy mennyiségű vacsorát.