A funkcionális élelmiszereké a jövő

Infostart
2007. november 23. 16:15
Vastagbélrák és egyéb daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenését eredményezhetik a különböző ásványi anyagokkal, rostokkal, élőbaktériumokkal és antioxidáns hatású vegyületekkel dúsított élelmiszerek, amelyek várhatóan egyre nagyobb számban kerülnek a boltok polcaira.

Egészségvédő élelmiszereknek nevezik azokat, amelyeket rostokkal, ásványi anyagokkal vagy vitaminokkal dúsítanak. Vannak, amelyek olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek a bél egészségesebb működését segítik elő.

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: ezek az úgynevezett funkcionális élelmiszerek már napjaink kihívásainak megfelelő tápanyagot juttatnak a szervezetbe.

Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis az emberek még kevésbé stresszes életet éltek, nem ültek naphosszat a számítógép előtt, és a környezetünk sem volt ennyire szennyezett. Ezek a változások azonban megkövetelik, hogy az étkezésünk is átalakuljon - mondta Lugasi Andrea.

A szakember rámutatott: az Európai Unió támogatja az ilyen élelmiszerek előállítását, ezért a jövőben várhatóan többet funkcionális élelmiszert találunk majd a boltokban.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást