Frühwald Ferenc, a Biokosár Ökomagazin felelős szerkesztője az InfoRádióban elmondta: az európai uniós szabályok szerint kötelező lenne feltüntetni egy élelmiszer címkéjén, ha azt ionizáló sugárral kezelték.
Az ugyan előfordul, hogy az eljárás jelzésére rendszeresített ábra látható a csomagoláson, ezt azonban senki nem ismeri, a kép ráadásul félrevezető: két levélből és napsugártól áll, azaz olyan, mintha valamilyen természetes eljárásra utalna.
Frühwald Ferenc szerint a sugárkezelés már rutinszerűvé vált az élelmiszeriparban, szinte minden olyan terméknél használják, amelyet nem bioeljárással állítottak elő.
A kezelés hatása, hogy a boltban kapható hagyma vagy krumpli nem csírázik ki, és elpusztulnak az élelmiszeren lévő paraziták is. A gyümölcsök lassabban érnek vagy konzerválódnak egy érési stádiumban, sőt, a halak és a húsok eltarthatósága is növelhető az eljárással.
A témáról további részleteket hallhat az InfoRádió Tálaló című magazinjában szombaton.
Hanganyag: Rezsek Gyõzõ