Mégis egészségesebbek a bioélelmiszerek

Infostart
2007. október 30. 05:05
A bioélelmiszerek valóban egészségesebbek azoknál, amelyek előállításához felhasználnak különböző kemikáliákat - állapította meg egy felmérés.

Megváltoztathatja az étkezési tanácsadók hivatalos álláspontját az a kutatási eredmény, amely szerint sokkal egészségesebbek és a daganatos betegségek megelőzésében hatásosabbak a bioélelmiszerek.

A brit kormány csaknem 12 millió fontot, azaz 4,5 milliárd forintnak megfelelő összeget költött egy felmérésre, amely szerint azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket műtrágya vagy más mesterséges szerek alkalmazása nélkül állítottak elő, 40 százalékkal több tápanyagot tartalmaznak.

A biotejben pedig 80 százalékkal több antioxidáns van, amely igen hatásos a daganatok és más betegségek megelőzésére.

A mesterséges anyagok felhasználása nélkül előállított élelmiszerek vasban és cinkben is gazdagabbak, olyan ásványi anyagokban, amelyek sokak étrendjéből hiányzik. A kutatás egyik készítője szerint a bioélelmiszerek fogyasztása olyan előnyt jelent a szervezet számára, mint ha valaki megemelné a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztását.

A táplálkozáskutatók napi háromszori zöldség- vagy gyümölcsfogyasztást ajánlanak, a mostani kutatás szerint viszont, ha valaki biozöldségekből eszik ennyit, az tápanyag és antioxidáns szempontjából olyan, mint ha négy adagot enne a vegyszerekkel termesztett növényekből.

Az eredmények hatására elcsitulhatnak azok az érvek, amelyek a bioélelmiszerek egészségesebb voltát vonták kétségbe.