Másfél millió dollárért kelt el a gyilkos meteorit

Infostart
2007. október 30. 05:50
Nem kelt el a világ első meteorit-árverésén kettő a leghíresebb, űrből érkező kődarabokból. Gazdára talál viszont a gyilkos meteorit - az egyetlen, amelyről bizonyíthatóan tudjuk, hogy halált okozott a becsapódásakor.

A vasárnapi New York-i meteorit-árverés egyik legnagyobb sikert aratott tárgya érdekes módon nem egy űrből érkezett kődarab volt, hanem egy egyszerű, fémből készült postaláda, amelyet 1984-ben horpasztott be egy meteorit-darab. A postaládáért 83 ezer dollárt fizetett ki egy gyűjtő.

Nem kelt el viszont az a 13,6 kilós Willamette meteorit, amelynek a tulajdonjogáért több mint egy évszázadon keresztül harcolt egymással egy indián törzs és az Amerikai Természettudományi Múzeum.

A Willamette meteoritot 1902-ben fedezték fel Oregonban, és a múzeum azt remélte, hogy 1,3 millió dollárt kaphat érte a Bonhams árverésén. Mivel azonban senki sem ígért érte 300 ezernél többet, a meteoritot visszavonták az árverésről.

Ez lett a sorsa a 640 kilós Brenham meteoritnak is - ezért csak 200 ezer dollárt ígértek, ez pedig nem volt elegendő a tulajdonosa számára.

A két meteorit tulajdonosát rosszul érintette ugyan az érdektelenség, de nem aggódnak amiatt, hogy nem tudnák jó áron eladni a darabokat. Mindketten azt állítják: vannak potenciális érdeklődők a meteoritokra.

Az aukció slágerének végül egy szibériai meteorit - a történelem legnagyobb ismert meteorit-záporának egyik darabja - bizonyult: új tulajdonosa 122750 dollárt fizetett érte. A tulajdonosok kiléte nem ismert, csak annyit tudni róluk, hogy egy házaspár.

Ha meg akarja nézni a meteorit-árverés néhány érdekesebb tételét, kattintson ide!