Az elnök halála után az életét is megismerhetik

Infostart
2007. október 29. 20:50
Felújítják a Washingtonban lévő Ford Színházat, ahol 1865-ben lelőtték Abraham Lincoln amerikai elnököt. A munka befejezése után a látogatók már nemcsak a politikus halálát, hanem az életét is megismerhetik.

A felújítás apropóját az adja, hogy 2009 februárjában lesz Abraham Lincoln születésének 200. évfordulója. Az Egyesült Államok 16. elnökét 142 éve gyilkolták meg, a Fehér Ház lakói közül elsőként, később még három amerikai államfő jutott erre a sorsra.

A merénylet után egy ideig nem tudták eldönteni, mi történjen az épülettel, a Kongresszus végül úgy határozott, hogy ne rendezzenek benne többé szórakoztató előadásokat, így több mint egy évszázadig könyvtár és irodák működtek benne.

A hatvanas évektől azonban ismét megnyitották a színházat, amely azonban híresen kényelmetlen volt, és a muzeális elemek túlsúlyban maradtak.

A most bejelentett tervek szerint a sokmillió dolláros átalakítás révén a színház körül kialakítják a Lincoln Campust, amely az elnök politikai ténykedésével ismerteti meg az évi mintegy egymillió látogatót.

Abe Lincoln az egyik legtöbbre tartott amerikai elnök, az 1850-es években kampányba kezdett a rabszolgaság eltörléséért, 1860-as elnökké választása után több állam kilépett az Egyesült Államokból, kirobbantva az amerikai polgárháborút, amely az északi államok győzelmével és a rabszolgaság teljes eltörlésével ért véget 1865-ben.