Ritkaságból mindennapi étellé vált a lazac Nagy-Britanniában: naponta immár egymillió lazacot esznek meg, míg a füstölt lazacból hetente fogy ekkora mennyiség.
2005-ben 385 millió font értékben vásároltak lazacot a szigetországban, mára ez 432 millióra nőtt, miközben a tőkehalból 368 millió font értékben értékesítettek.
A mennyiséget tekintve 63 ezer tonnával a fehér halak vezetnek, míg a lazacból 46 ezer tonna fogy évente.
A növekedés annak tulajdonítható, hogy egyre többet hallani a szinte csak a lazac húsában található omega 3 olajok kedvező egészségügyi hatásairól.
A tíz legnépszerűbb halfajtából nyolcnak az értékesítése csökkent, ugyanakkor az összesített mennyiség emelkedett.
Az adatokat egy közvélemény-kutatás is alátámasztja: a bevásárlóközpontokban megkérdezettek 42 százaléka a lazacot nevezte meg kedvenc halfajtájaként, míg 37 százalék a tőkehalra szavazott.