Borok, orrok, gének

Infostart
2007. szeptember 18. 06:50
Ne hallgasson a borszakértők cizellált jellemzésére, ha a borok illatáról van szó! Győződjön meg inkább saját maga arról, hogy milyennek találja a nedű illatát!

A borszakértők gyakran igen különleges szavakkal jellemzik kedvenc italuk illatát: gyümölcsökéhez hasonlítják, de az is előfordul, hogy állatbőrhöz vagy lópokróchoz. Mindenesetre szókészletük szinte kifogyhatatlan.

Egy kutatás szerint azonban jellemzésük nem sokat ér mások számára. A világ illatait és szagait ugyanis a laikusok máshogyan élhetik meg, mivel más géneket hordozunk magunkban.

A kellemes illatok kiszűrése ugyanis sokkal inkább genetikai sajátosság, mint az érzéki élmény korrekt leírása.

A New York-i Rockefeller Egyetem kutatói 400 embert vizsgáltak meg, és azt kutatták, hogyan reagálnak 60 különböző illatra.

Kiderítették, hogy egyetlen gén eltérő változatainak megléte eltérően teszi képessé az egyént arra: felismeri-e egy illat legfontosabb összetevőjét.

A borkóstolók szerint ezért lehetséges az, hogy bár egy laikus nem érzi az ananászillatot a nedűben, a szakértő orrok azonnal felismerik azt.