Édes borok: az alap a 19. század

Infostart
2007. augusztus 23. 07:30
A 19. századi hagyományokhoz nyúlt vissza Szepsy István borász, hogy versenyképesebbé tegye a későn érő magyar szőlőkből készült borokat.

A tokaji termelő az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy a 19. századi filoxéra vész megváltoztatta a szőlőművelést az egész világon.

Ettől kezdve egészen 1991-ig az édes borok mind "erősítettek" voltak, vagyis a termelők alkoholt adtak hozzájuk, hogy így stabilizálják azokat - mondta Szepsy István.

Az alkohol hozzáadásával lehetett elérni, hogy a bor erjedését megakadályozzák, a mikoélőlényeket - amennyire csak lehet - "kizárják".

Ezzel a módszerrel a törvény miatt '91-ben szakítani kellett - tette hozzá. A borász utalt arra, hogy a külföldi vetélytársak más, korábban érő szőlőfajtákkal dolgoznak.

Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, a mi később érő fajtáinknál vissza kellett állni a 19. századi hozamokra - mondta Szepsy István.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást