Utódnemzéshez jobb egy idegen, mint a "szomszéd fiú"

Infostart
2007. augusztus 16. 21:05
Kiderítették a kutatók, miért szerencsések a szerelemben a falkát elhagyó hím hiénák. Az ok: a tüzelő nőstények szívesebben választanak idegen párt maguknak, mint falkatársat.

A nőstény hiénák magatartása segít megakadályozni a beltenyészet kialakulását, s ezáltal a falka genetikailag színesebb és egészségesebb marad - állapították meg a berlini Liebnitz Intézetés a Sheffiledi Egyetem kutatói.

A kutatók a tanzániai Ngorongoro kráter közelében élő nyolc hiénafalkát figyelték meg, és genetikai vizsgálatokkal állapították meg az elmúlt tíz évben született állatok "családfáját".

Feltételezésük szerint a hímek azért hagyják el a falkát, mert a szaporodáskor a fiatal nőstények a "betolakodókat" részesítik előnyben - azokat a hímeket, amelyek az ő születésük után csatlakoztak a csapathoz.

Ennek is megvan az oka: a nőstény hiénák ugyanis nem "tudhatják", melyik hím az apjuk, azok ugyanis nem vesznek részt a kölykök felnevelésében és gondozásában. A "betolakodók" előnyben részesítésével a nőstények elkerülik, hogy esetleg a saját apjukkal párosodjanak, ez ugyanis genetikailag hátrányos lenne.

A foltos hiénáknál a nőstények nagyobb termetűek, mint a hímek, és ők vezetik a falkát. Nem monogámok, életük során több hímmel párosodnak. Érdekes módon az idősebb nőstények magatartása is hasonló - némi különbséggel. Õk is a betolakodókat választják - de közülük azokat, amelyekkel az évek során már összebarátkoztak.