Öt év múlva vendégeket fogad az űrszálló - képekkel

Infostart
2007. augusztus 13. 05:46
2012-ben megnyitja kapuit a Galaktikus Lakosztály - az első űrszálló. Egy háromnapos tartózkodás négymillió dollárba (737 millió forintba) kerül majd.

A Galaktikus Lakosztály barcelonai tervezői azt ígérik, senki nem fogja megbánni, ha kifizeti a háromnapos pihenésért a négymillió dollárt. Naponta csak napfelkeltéből 15-öt élvezhetnek majd a vendégek, akik pókemberként kúszhatnak végig gubó alakú szobájuk falán.

Az egész szálló gubószerű lesz egyébként; ennek az oka az, hogy minden szobának saját rakétája van, amelynek segítségével kilövik az űrbe. "A legnagyobb kihívást a fürdőszoba tervezése jelenti" - ismerte el a tervezővállalat igazgatója. Zuhanyozni például úgy lehet a súlytalanság állapotában, ha a fülkében vízbuborékokkal "bombázzák" a vendéget.

Az űrszálló ötlete Xavier Calamunt ötlete volt; az egykori űrmérnök tervét felkarolta a Mars kolonizálását tervező amerikai vállalat, és amerikai, japán, valamint arab magánbefektetők is érdeklődnek a projekt iránt.

A cég amiatt sem aggódik, hogy nem lesz fizetőképes kereslet. "Becsléseink szerint világszerte negyvenezer ember él, aki megengedheti magának a háromnapos tartózkodást az űrszállóban. Azt azonban nem tudjuk, valójában hányat érdekel közülük a dolog" - ismerte el Calamunt.

A reménybeli vendégeknek ráadásul nem csupán pénzt, de időt is kell áldozniuk az űrpihenésre: az indulás előtt nyolchetes intenzív kiképzésen kell részt venniük egy romantikus trópusi szigeten.