Rejtélyes pénzosztó tartja lázban Japánt

Infostart
2007. július 12. 20:32
Egész Japán annak a titokzatos férfinak a kilétét találgatja, aki 10 ezer jenes (mintegy 15 ezer forint) bankjegyeket hagy hivatalok mellékhelyiségeiben. Egyelőre azonban az sem világos, hogy jótét lélekről vagy tréfamesterről van szó.

Április 9. óta körülbelül 4 millió jent (mintegy 5,9 millió forint) hagyott a titokzatos ember kormányzati épületek férfimosdóiban, az északi Hokkaidotól egészen a japán főszigetektől több száz kilométerrel délre lévő Okinaváig.

A bankjegyek egyesével vannak csomagolva egy hagyományos japán borítékban, amelyeken a "jutalom" szó olvasható. Mindegyikben van egy kézzel írt, a buddhista imák stílusát idéző levél, amelynek írója reméli, hogy "a pénz segít a tudás keresésében".

A rejtély annyira rabul ejtette az ázsiai országot, hogy az egyik hírügynökség legutóbb rendkívüli híradásban számolt be az újabb borítékok megtalálásáról.

Az újságok hosszú cikkeket szentelnek a témának, az egyetlen dolog, amiben mindenki egyetért, hogy férfi osztogatja a pénzt.

Szakértők szerint a leveleket egy vallásos ember írja, míg mások úgy vélik, hogy egy korábbi köztisztviselő akarja felvidítani egykori kollégáit, akiket sokan és gyakran kritizálnak.

Írásszakértők megállapították, hogy az összes levél egy embertől származik, a remegő kézírása arra utal, hogy öreg vagy súlyos beteg, ráadásul az utóbbi hónapokban érzékelhetően romlott az írásképe.

Az egyik lapban megszólaltatott szakértő szerint a levelek végén olvasható "kérlek, légy boldog" mondat arra utal, hogy a szerző boldogtalan vagy a halálán van.

Mások azonban meg vannak győződve arról, hogy egy tréfacsinálóról van szó, aki úgy akar izgalmat kelteni a társadalomban, hogy közben névtelen marad.

A bankjegyeket leadják a rendőrségen, de ha fél évig senki sem jelentkezik a pénzért, akkor a megtalálók osztoznak rajta.