Akarja tudni, mi a jó házasság titka?

Infostart
2007. július 2. 06:16
Nem a gyerek, hanem a házimunka megosztása a jó házasság titka - derült ki egy amerikai közvélemény-kutatásból. A gyereknél ma már fontosabb a hasonló jövedelem, a bizalom és a boldog szexuális élet is.

1990 óta alaposan megváltozott az amerikaiak véleménye a boldog házasságról. Akkor még a fontossági sorrendben a harmadik helyen szerepelt a gyerek; a megkérdezettek 65 százaléka nevezte a gyermekvállalást nagyon fontosnak a jó házasság szempontjából. Ma már csak 41 százalékuk vallja ezt.

A házimunka megosztása sokkal fontosabbá vált, míg 1990-ben a megkérdezettek 47, ma 62 százaléka tartja ezt nagyon fontosnak.

Az amerikaiak számára ma már 3:1 arányban fontosabb a "kölcsönös boldogság és beteljesülés" a jó házasság szempontjából, mint az, hogy "közösen vállaljanak és neveljenek fel gyermekeket".

Egyre több a házasságon kívül születő gyermek


A Pew Research Center telefonon kérdezett meg a kérdésről 2020 felnőttet. A kutatók hangsúlyozták, hogy folyamatosan nő a házasságon kívül született gyermekek száma az Egyesült Államokban: 2005-ben már az újszülöttek 37 százalékának a szülei nem éltek házasságban.

Ezt azonban a megkérdezettek 71 százaléka "súlyos problémának" tartja. Majdnem ugyanennyien - 69 százalék - gondolják úgy, hogy a gyereknek apára és anyára is szüksége van ahhoz, hogy boldogan nőjön fel.

Politikai megosztottság

Nem meglepő módon az idősebbek és a republikánusok konzervatívabb válaszokat adtak a kérdésekre, mint a fiatalok és a demokraták. Faji és etnikai alapon azonban már nehezebb a társadalom szétválasztása.

A statisztikák szerint például a feketék és a latinok hajlamosabbak házasságon kívül vállalni gyermeket. A felmérésben részt vevő kisebbségiek mégis fontosabbnak tartják a jó házasság szempontjából a gyermeknevelést, mint a fehérek.

Míg a fehéreknek 80, a latinoknak 70, a feketéknek pedig 54 százaléka él házasságban a felmérés szerint - ennek ellenére a feketék a fehéreknél és a latinoknál nagyobb arányban válaszolták azt, hogy a házasság előtti nemi élet minden esetben helytelen morálisan.

A megkérdezettek többsége - 57 százaléka - változatlanul ellenzi, hogy engedélyezzék a házasságot az egynemű párok számára. Minden második megkérdezett szerint rossz a társadalom számára, hogy egynemű párok nevelhetnek gyermeket. Csupán 11 százalékuk tartja ezt helyesnek, míg 34 százalékuk szerint ennek a kérdésnek nincs jelentősége.