"Újítottam egy kis metszett makit, átjössz?"

Infostart
2007. június 28. 13:32
Magyarországon az elmúlt 15 évben több százszorosára emelkedett a kábítószeres visszaéléssel kapcsolatos bírósági ügyek száma, a fogyasztók pedig akár egymillióan is lehetnek - mondta el az InfoRádiónak a Legfelsőbb Bíróság elnöke a kábítószer-ellenes hét alkalmából. Lomnici Zoltán beszélt a kábítószeres szlengről is.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke kiemelte: a kábítószer elleni harc nemzetközi összefogást igényel, a legnagyobb kihívást a kereslet visszaszorítása jelenti. Lomnici Zoltán hozzátette: Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy kivegye a részét a küzdelemből.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint nem ítélhető meg pontosan a magyarországi kábítószer-élvezők száma, a becslések a több százezertől az egymillióig ingadoznak. A helyi bíróságok elé egyébként legtöbbször a fogyasztók kerülnek.

Lomnici Zoltán szólt a kábítószeres szlengről is, amellyel a terjesztők és fogyasztók igyekeznek érthetetlenné tenni a kommunikációjukat a kívülállók számára.

A hasis a csoki, az injekciós tű intravénás használata a csúzli, a marihuána a dudva, az öntudatvesztés állapota a függöny, az ópium a metszett maki, az anyagot vesz pedig az újít.

Lomnici Zoltán megjegyezte: olyan bűncselekményfajtával állnak szemben, ahol a rendkívül magas haszon miatt horribilis vagyonok halmozódnak fel, így a bűnözők tudnak költeni a bűncselekmények elfedésére, a harc feltételei tehát közel sem egyenlők.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást