"Akkor jöttem rá, hogy megváltoztattuk a világot"

Infostart
2007. június 25. 21:16
Negyven éve szerelték fel az első pénzkiadó automatát Londonban. A forradalmi újítás ötlete a fürdőkádban született meg - vallotta be az automata kitalálója.

"Arra gondoltam: kell, hogy legyen mód arra, hogy a világon, de legalább az országon belül bárhol hozzájuthassak a pénzemhez. Azonnal eszembe jutott a csokiautomata - persze csoki helyett készpénzzel" - emlékezett vissza a világraszóló ötlet születésére a ma 82 éves John Shepherd-Barron.

Szerencsére a Barclays azonnal vevő volt az ötletre. Mivel a műanyag kártyát akkor még nem ismerték, az automata eleinte csak csekket fogadott el.

Maximum tíz fontot lehetett kivenni az automatából, "de ez akkor elég volt egy vad hétvégére".

Már az első automata is PIN-kóddal működött. Sepherd-Barron eredetileg 6 számjegyű azonosítót szeretett volna, de arra gondolt, először kipróbálja a feleségén, meg tud-e ennyi számot jegyezni. "Ültünk a konyhaasztalnál, és az asszony azt mondta: legföljebb négyjegyű számot képes megjegyezni. Miatta lett a PIN-kód négyjegyű."

Az első automata helyén ma is működik ATM, világszerte pedig összesen 1,6 millió darab adja folyamatosan a pénzt.

Sheperd-Barron maga is csak akkor értette meg, milyen fantasztikus dolgot talált ki, amikor a feleségével ellátogatott az észak-tahiföldi Chiang Maiba. Láttak egy parasztot, aki ökrösszekéren jött az automatához, és tisztelettel levette a kalapját, mielőtt a géphez lépett volna.

"Akkor jöttem rá, hogy megváltoztattuk a világot" - vallotta be a férfi.

Shepherd-Barron szerint azonban a siker már nem tart sokáig. "A pénz kivétele is pénzbe kerül. Szerintem három-öt éven belül megszűnik a készpénz."