A hadsereg fizeti őrmesterének nővé operálását

Infostart
2007. június 25. 08:20
A brit védelmi minisztérium állja egyik katonája nemváltoztató műtétjének 30 ezer fontos (mintegy 11 millió forintos) költségét. A dolog nagy felháborodást váltott ki, mert a hadseregben sokszor létfontosságú eszközökre sem jut pénz.

A 40 éves David Penny-ről kevesen gondolták volna, hogy nővé akarja operáltatni magát: a hatalmas termetű férfi korábban rögbizett, a hadseregben pedig a Royal Green Jackets nevű gyalogosegységnél szolgált robbanóanyag-szakértőként.

A hadsereg engedélyezte a Deborah nevet felvevő veterán számára, hogy az egység női egyenruháját viselje.

Deborah kinézetében igyekszik már a műtét előtt minél inkább nővá válni, álmelleket visel a blúz alatt, magas sarkú cipőt és szoknyát hord, továbbá fülbevalót és karperecet, frizuráját szintén nőiesre formálta.

David Penny-nek - akit az apja kitagadott - a műtét előtt egy évig bizonyítania kell, hogy képes nőként élni.

Az őrmester átváltozása bár meglepte, nem rendítette meg a bajtársait, azon viszont felháborodtak, hogy a hadsereg kész kifizetni az operáció 30 ezer fontos költségét. Teszi ezt akkor, amikor a minisztérium sokszor nem képes ellátni az Afganisztánban és Irakban szolgáló alakulatokat a megfelelő felszereléssel.

Jelentős visszhangot váltott ki egy konzervatív képviselő felszólalása is, aki azt kifogásolta, hogy a távoli országokban szolgáló katonák silány minőségű élelmiszert kapnak.

A védelmi minisztérium megerősítette az őrmester nemváltásának hivatalos elfogadását.